Naar de psycholoog

Naar de psycholoog, ik?

Heb je psychische klachten en vraag je je af of je een psycholoog of therapeut nodig hebt, hoe dat in zijn werk gaat en wat je kan verwachten? Je leest het hieronder.

Heb ik een psycholoog of therapeut nodig?
Als je je niet lekker voelt ga je naar de huisarts, die kan je vaak verder helpen. Maar soms blijf je je niet lekker voelen. Van binnen, in jezelf. Psychologen kunnen je hierbij helpen.

Hoe gaat het in zijn werk?
In een gesprek maak je kennis met de psycholoog of therapeut. Je vertelt wat er aan de hand is en de psycholoog legt uit hoe een traject er uit kan zien en of het zinvol is voor jou. Op basis van dit eerste gesprek, de intake, bepaal jij of je een goed gevoel hebt bij de psycholoog en of je met haar of hem een behandeltraject in wilt gaan.

Als je ervoor kiest het te doen, dan is er meer informatie over je achtergrond nodig.

De psycholoog wil meer weten over je levensomstandigheden en je levensgeschiedenis. Daarna begint de behandeling. Het hangt van de psychische klacht en de persoon af of zo’n behandeling kortdurend is, of dat er een diepere langer durende behandeling nodig is. Je werkt zelf actief mee tijdens de gesprekken en vaak ook tussendoor met huiswerkopdrachten.

Een individueel gesprek bij psychologen duren meestal 45 tot 60 minuten. Overige gesprekken kunnen langer duren.

Wat kan je verwachten?
In veel gevallen is je psychische klacht verdwenen na de behandeling. In sommige gevallen is de klacht niet helemaal weg, maar weet je hoe je er mee om moet gaan en heb je handvatten gekregen om er zo weinig mogelijk last van te hebben.

Je kunt in zijn algemeenheid wel zeggen dat je je na een psychologische behandeling beter voelt dan ervoor. Doordat je meer zelfvertrouwen hebt, een andere kijk op de problemen, betere sociale contacten, een andere manier van praten of meer begrip tussen jou en je partner.

Geen garanties.
Garanties kunnen we niet geven. Het resultaat van een behandeltraject valt of staat met persoonlijke inzet, toewijding en de motivatie om aan jezelf te werken.

Heb je nog vragen of wil je meer weten over Psychologen Nederland? Ga dan naar ‘Wie zijn wij’.